Najpopularniejsze grille gastronomiczne

grill-lawowy-gazowy (1)

Powszechnie uważa się, że Polacy uwielbiają grillowanie zarówno w okresie letnim, we własnym zakresie na świeżym powietrzu, jak i w formie stosowania diety, grillowane potrawy bowiem są zdrowsze od tych, które przygotowywane są w formie pieczenia czy smażenia. Wobec tego w wielu restauracjach i lokalach gastronomicznych oferowanych jest wiele potraw grillowanych. Jednak, by móc przygotować produkty w ten sposób produkty, należy posiadać odpowiedni gastronomiczny grill. W ostatnim czasie wyróżnia się kilka najpopularniejszych rodzajów tego urządzenia.

Najpopularniejsze grille

Obecnie największą popularnością w lokalach gastronomicznych cieszą się grille elektryczne, gazowe, a także specyficzny grill lawowy cateringowy. Rzadziej ostatnio używa się tradycyjnych grilli na węgiel drzewny.
Pierwsze z nich wyróżniają się swoim niewielkim rozmiarem. Najczęściej występują w postaci grilla kontaktowego z płytą grzewczą, co sprawia, że nie zajmuje on dużej powierzchni. Zazwyczaj ten rodzaj grilla używany jest w małych punktach gastronomicznych.
Drugi z wymienionych, czyli grill gazowy występuje w kilku postaciach. Mogą to być grille z technologią RBS, czyli takie, które posiadają płyty ceramiczne; grille kontaktowe, które składają się z rusztu oraz płyty, a także grille lawowe, do użytkowania których używane są specjalne kamienie lawowe.
Każdy z grilli ma swoje zalety i wady, dlatego decyzja o zakupie powinna być starannie przemyślana. Lokal gastronomiczny zaopatrzony powinien być przede wszystkim w grill, podczas którego użytkowania mięso nie przesiąka niepożądanym zapachem, a także nie uwalnia toksycznych substancji, bowiem zdrowie i zadowolenie klientów jest najważniejsze.