W czym podać zupę?

miseczki na zupe

Zupa to danie, które można podać na wiele sposobów. Przeważnie podaje się ją w głębokich talerzach, ale są też inne naczynia, przeznaczone specjalnie do tego dania. Miseczki i filiżanki do zupy także są w użyciu, a ponadto kokilki do zup zapiekanych i bulionówki na zupę.

Jakie wybrać naczynie?

W zaciszu domowym, można sobie pozwolić na dowolne naczynia. Jeśli jest spotkanie w większym gronie, powinno się przestrzegać podstawowych zasad.

Talerze głębokie służą do podawania zup podprawionych, czyli zagęszczonych za pomocą śmietany, kefiru czy zasmażki. Można też na nich serwować zupy z makaronem, barszcz z uszkami czy bulion z kołdunami.

Bulionówki to naczynia średniej wielkości, które są wykonane przeważnie z porcelany i mają uszy. Podaje się w nich zupy czyste, takie jak bulion, barszcz, a czasem chłodnik. Bulionówka powinna stać na talerzyku. Dodatki do takiej zupy powinny być podane na oddzielnym talerzyku.

Miski do zupy są bardzo wygodne w użyciu. Mogą zastąpić talerze do zupy. Można w nich podawać różne rodzaje zup, począwszy od zup czystych, po zupy podprawione.

Filiżanki przeznaczone są do zup kremowych, do których podaje się dodatki na osobnym talerzyku. Mogą to być paszteciki lub diablotki.

Do podawania zup zapiekanych służą kokilki. Kokilki są podobne do misek, nie posiadają uszu, ale mogą mieć pokrywkę.

Naczynia jadalne

Oryginalnym pomysłem jest podawanie zup w naczyniach nadających się do spożycia. Klasycznym przykładem jest żurek w wydrążonym bochenku.

Zaczynają być popularne naczynia proekologiczne, wykonane z otrąb pszennych, które można zjeść.