Naczynia do herbaty

szklanka do herbaty 2

Herbata jest napojem znanym i lubianym na całym świecie. Napar otrzymuje się poprzez zalanie suszu herbacianego, gorącą wodą.

Istnieje kilka rodzajów herbaty, które różnią się kolorem. Różnica ta jest związana z procesem, jakiemu poddano liście herbaciane. Poszczególne rodzaje herbaty posiadają prozdrowotne właściwości.

Rodzaje herbat

Herbata biała jest najdelikatniejsza. Liście i pączki nie są poddawane procesowi fermentacji.

Herbata czerwona pu erh powstaje poprzez poddawanie liści zielonej herbaty, specyficznemu procesowi fermentacji. Napar posiada ciemną, czerwoną barwę. Uznawana jest za spalacz tłuszczu.

Herbata zielona jest zbierana z tych samych krzewów, co czarna, jednak nie poddaje się jej procesowi fermentacji. Pomaga pozbyć się wolnych rodników z organizmu.

Herbata czarna powstaje przez poddanie fermentacji i suszeniu liści zielonej herbaty. Gatunek herbaty jest ściśle powiązany z miejscem, gdzie się ją zbiera.

Sposób podania herbaty

Herbatę podaje się w postaci gorącego naparu. W zależności od tego, jaki rodzaj herbaty, jest różnica w temperaturze wody, którą się napar zalewa. Ma to znaczenie, ponieważ herbaty biała i zielona, powinny być zalewane wodą o nieco niższej temperaturze.

Herbaty podajemy w naczyniach szklanych bądź porcelanowych. Mogą to być szklanki do herbaty, kubki, czarki lub piękne, porcelanowe filiżanki.

Szklanka na herbatę to chyba u nas najbardziej popularne naczynie. Przeważnie wykonana jest z cienkiego szkła, posiada uszko lub jest umieszczana w metalowym koszyczku.