Najważniejsze parametry patelni wok

Patelnia wok to od jakiegoś czasu prawdziwa rewelacja, jeśli chodzi o naczynia kupowane do kuchni. Charakteryzuje się ona naprawdę dużym rozmiarem, a także ciekawą budową, ponieważ bardziej przypomina ona dużą miskę, a nie typową patelnię. Warto więc dowiedzieć się, jak taką wersję kupować i czym się kierować podczas jej wybierania, a także, z jakiego powodu powinno się ją mieć.

Dlaczego powinno się mieć wok?

Zanim przejdzie się do analizy konkretnych rodzajów woków, warto się najpierw zastanowić, jakie mają one najważniejsze zalety. Dlaczego powinno się w ogóle rozważać zakup takiego naczynia?
Jak się okazuje, patelnia typu wok to rewelacyjnie naczynie do każdej kuchni. Co prawda nie wywodzi się ona z polskiej kultury i tutejszego sposobu gotowania, lecz mimo wszystko sprawdza się naprawdę świetnie. Do smażenia na niej nie trzeba wykorzystywać dużej ilości oleju, potrawy są smaczniejsze, a także o wiele zdrowsze. Po drugie, dzięki odpowiedniej konstrukcji patelni jedzenie robi się szybciej i wygodniej.

Najważniejsze parametry dobrego woka

Jak więc widać, patelnia wok (https://www.gastropuls.pl/patelnie-wok) to naprawdę warte kupienia naczynie. Czym się ona jednak powinna charakteryzować, aby spełniała wszystkie oczekiwania użytkowników?
Z całą pewnością kluczową sprawą jest tu rozmiar takiej patelni. Oryginalny model osiąga nawet 30 centymetrów średnicy, lecz jest to często stanowczo za dużo. Można więc bez trudu kupić wersję mniejszą, która będzie wygodniejsza w używaniu, lecz jednocześnie zachowa wszystkie zalety oryginału.
Kolejną bardzo ważną cechą, o której nie można zapominać podczas wybierania konkretnego woka, jest to, z jakiego będzie on zrobiony materiału. Wpływać to będzie przede wszystkim na sposób rozprowadzania ciepła po patelni, a także na jej wagę, wytrzymałość, a także na to, jak będzie wygodna w codziennym czyszczeniu. Co więc w tym wypadku można polecić? Oryginalne woki produkowane są ze stali węglowej, a to sprawia, że oczywiście sprawdzają się one zdecydowanie najlepiej. Są one jednak dość drogie, a to sprawia, że wielu użytkowników szuka alternatywy. Dość dobrym wyborem będzie stal nierdzewna, która także posiada interesujące, choć nieco gorsze właściwości.

Jeśli komuś marzy się wok o naprawdę rewelacyjnych właściwościach od strony wytrzymałości, ale też równego rozprowadzania ciepła po powierzchni, poleca się wybranie wersji żeliwnej. Jej wadą jest jednak bardzo duża waga. Przykładowo osoby starsze nie powinny z takiego woka korzystać, ponieważ może to być dla nich nawet niebezpieczne.