Kuchenki indukcyjne cieszę się obecnie sporą popularnością, zwłaszcza w wielu lokalach gastronomicznych. Coraz śmielej zaczynają wypierać klasyczne kuchenki elektryczne, a także gazowe. Warto dowiedzieć się, dlaczego indukcyjna kuchnia jest bardzo popularna w wielu restauracjach.
Gastronomiczna kuchenka indukcyjna – zalety w profesjonalnej kuchni
Producenci oferują wiele różnych profesjonalnych rozwiązań, które przeznaczone są do kuchni w restauracjach. Cechują się głównie wysoką sprawnością, oraz są dobrze przystosowane do częstego, intensywnego korzystania. Jeżeli celem jest usprawnienie procesu gotowania, a także unowocześnieniu kuchni w danym lokalu gastronomicznym, to indukcyjna kuchnia będzie świetnym rozwiązaniem. Mimo tego, że technologia stosowana w tego typu kuchenkach jest dużo bardziej skomplikowana niż w modelach klasycznych, to jest bardzo intuicyjna i prosta w obsługiwaniu. Personel kuchni powinien bardzo szybko opanować wszelkie zasady korzystania z tego typu kuchenki.
Inne zalety kuchenki indukcyjnej
Zalet kuchenek indukcyjnych (np. takich) jest bardzo wiele. Jedną z nich jest to, że można ją nagrzać w bardzo krótkim czasie, bowiem nawet cztery razy szybszym od elektrycznego odpowiednika. Ponadto gastronomiczna kuchenka indukcyjna ma błyskawiczną reakcję na regulację temperatury podczas gotowania. Ponadto zużywa o wiele mniej energii niż elektryczne odpowiedniki. Kolejnym ważnym aspektem jest to, że kuchenka indukcyjna nagrzewa tylko dno garnka, co nie powoduje utraty ciepła. Dodatkowo można ją bardzo łatwo i wygodnie czyścić. Warto podkreślić, że indukcyjna kuchnia jest bardzo bezpieczna – trudno w niej o pożar, bowiem przestaje się nagrzewać po zdjęciu garnka bądź patelni ze strefy gotowania. Warto kupić gastronomiczną kuchenkę indukcyjną od sprawdzonego producenta, bowiem jest to zakup na lata.