Jaką wybrać patelnię do robienia naleśników?

W każdej kuchni przyda się patelnia do naleśników. Może być ona wykonana z rozmaitych materiałów. Nie brakuje patelni, które zapobiegają przywieraniu, nie przypalają ciasta, równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni. Jeśli ktoś lubi zajadać się naleśnikami i chce mocno ułatwić sobie ich przygotowywanie, to warto wyposażyć się w odpowiednią patelnię. Charakteryzuje się ona niskimi brzegami i nie trzeba nawet używać tłuszczu. Nie ma problemu z podważeniem naleśnika i obróceniem go bez jego rozerwania. Możliwe staje się usmażenie nawet bardzo cienkich placków.

Na co zwracać uwagę przy zakupie patelni naleśnikowej?

Naleśniki wspaniale smakują w każdym wydaniu. Mogą być na słodko lub w wersji wytrawnej. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki, aby uzyskać pożądany efekt. Z naleśników można również przygotować rozmaite potrawy. Niestety zrobienie idealnych placków nie jest łatwym zadaniem, szczególnie na zwykłej patelni. Mają tendencję do łamania się i kruszenia, nie mówiąc już o przypalaniu. Z pomocą przychodzi specjalna patelnia do naleśników (https://www.gastropuls.pl/patelnie-do-nalesnikow). Warto mieć na uwadze średnicę naczynia. W przypadku zwykłych placków wystarczająca będzie patelnia średniej wielkości. Z kolei do krokietów i faszerowanych naleśników lepiej wyposażyć się w większe naczynie. Kształt patelni także ma znaczenie. W sprzedaży znajdują się modele zarówno okrągłe, jak i kwadratowe.

Co warto mieć na uwadze przy wyborze patelni do naleśników?

Podczas wybierania patelni naleśnikowej znaczenie ma jej zastosowanie. Trzeba sprawdzić, czy można ją stosować na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych. Bardzo ważne są również: powłoka i materiał wykonania. Patelnie z powłoką teflonową wyróżniają się lekkością, łatwością w czyszczeniu. Nic do nich nie przywiera, można smażyć bez tłuszczu. Inną opcją będzie powłoka ceramiczna, która ma cechy patelni teflonowej i dodatkowo można liczyć na brak interakcji z żywnością. Do zalet zalicza się również odporność na wysokie temperatury, długie utrzymywanie ciepła i niepodatność na zarysowania. W sprzedaży znajdują się również patelnie z powłoką granitową, które wspaniale rozprowadzają ciepło. Wyróżniają się wysoką odpornością na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Plusami będą także szybkie nagrzewanie się, dobre rozprowadzanie ciepła, nieprzywieralność. Jeśli ktoś chce mieć długowieczne patelnie do naleśników, to powinien wybrać modele żeliwne. Świetnie przewodzą ciepło, równomiernie się nagrzewają, długo utrzymują temperaturę, nie są podatne na zarysowania ani uszkodzenia mechaniczne.