Do czego przydaje się blender gastronomiczny?

blender-z-obudowa-wyciszajaca-sterowanie-cyfrowe (1)

Kucharze w lokalach gastronomicznych kompletnie nie wyobrażają sobie swojej pracy bez dobrych jakościowo, mocnych i niezawodnych sprzętów. Obowiązkowym asortymentem w dużej kuchni jest przemysłowy blender. Przydaje się on w wielu sytuacjach, dlatego wyposażając swoją kuchnię od podstaw, warto od razu pomyśleć o jego zakupie.

Przemysłowy blender – co warto nim wiedzieć?

Blender gastronomiczny, który znajdzie się w restauracji, w barze, w kawiarni oraz w kuchni hotelowej powinien pochodzić od sprawdzonego, doświadczonego producenta, który specjalizuje się w tworzeniu tego typu sprzętów. Dzięki czemu, klient otrzymuje narzędzie o ogromnej mocy i wielu ciekawych funkcjach, które są niezbędny przy codziennym przygotowywaniu posiłków.

Jaki model jest obecnie na topie?

Klienci najczęściej stawiają na blendery, które mają olbrzymią moc (ok. 2200 W) oraz wykonują około 33 000 obrotów na minutę. Dodatkowo, dobre modele powinny posiadać świetne noże oraz mnóstwo dodatków, które przydają się przy różnych produktach. Dobry blender sprawdza się przede wszystkim przy przygotowywaniu zup – kremów, przy robieniu koktajli, napojów, smoothie, słodkich kaw, a nawet kolorowych drinków.
Jest niezastąpiony przy rozdrabnianiu nawet najtwardszych i surowych produktów oraz świetnie sobie radzi z kruszeniem lodu. Niektóre, bardziej profesjonalne modele posiadają możliwość gotowania w nich konkretnych posiłków. Taka funkcja przydaje się w kuchni, w której w ciągu jednej chwili trzeba wydać mnóstwo zdrowych, ciepłych i pysznych dań.