Płyta grillowa – jak wybrać najlepszą?

płyta grillowa

Płyty grillowe są świetna alternatywą dla grilla kontaktowego i pozwalają nam na przygotowanie smakowitych posiłków. Dzięki nim możemy przenieść sezon grillowy do własnej kuchni, bez względu na porę roku. Jednocześnie te akcesoria są maksymalnie zróżnicowane, a co za tym idzie, wybór odpowiednie płyty grillowej może być dość trudny. Jakie są więc ich rodzaje i który z nich sprawdzi się najlepiej?

Płyta grillowa oraz jej rodzaje

Płyta grillowa to gadżet kuchenny, który zyskuje sobie coraz to większą popularność. Nie da się bowiem ukryć, że posiadanie jej w kuchni otwiera przed nami całkowicie nowe możliwości w zakresie przygotowywania dań. Jednak płyta grillowa może być wykonana z różnych materiałów. Zgodnie z tym, do najpopularniejszych rodzajów tego typu płyt można zaliczyć:

  • płyta grillowa żeliwna – świetnie utrzymuje ona ciepło, jednak największym mankamentem może być jej pokaźna waga;
  • płyta grillowa aluminiowa – jest ona lekka i wyjątkowo szybko się nagrzewa, warto jednak mieć na uwadze to, że aluminium jest dość delikatnym materiałem, który może się szybko odkształcić;
  • płyta grillowa stalowa – jest to tanie i solidne rozwiązanie. Stal szybko się nagrzewa i jest dość lekka, aczkolwiek taka płyta grillowa może z biegiem czasu ulec uszkodzeniom.

Jak więc widać, w dużej mierze to materiał z jakiego wykonana jest dana płyta grillowa warunkuje jej dokładne parametry.

płyta grillowa

Jaka płyta grillowa będzie więc najlepsza?

Wybierając płytę grillową musimy mieć przede wszystkim jasno sprecyzowane potrzeby. Jeśli szukamy rozwiązania przystępnego pod względem cenowym, a także wiemy, że nie będziemy płyty nadmiernie eksploatować, wówczas płyta grillowa ze stali może być dla nas wystarczająca. Z kolei do nieco intensywniejszego wykorzystania poleca się już zakup płyty żeliwnej lub aluminiowej, które są o wiele trwalsze.