Nóż do ryb – czy warto?

nóż do ryb

Za pomocą noża do filetowania (nazywanego także nożem do kości) można niezwykle drobno pokroić mięso czy rybę. By przygotować np. carpaccio z wołowiny czy łososia, potrzebujesz także odpowiedniego noża do filetowania, jaki możesz kupować w wielu sklepach. Nóż do filetowania jest także zwany nożem do odkostniania oraz nie należy go mylić z tradycyjnymi nożami do wędlin. Ma pewne wartości, jakie wyróżniają go od pozostałych noży. Ostrze jest niezwykle cienkie oraz sprawne, co ma uprościć filetowanie mięsa oraz ryb. Jakie noże do ryb sprawdzą się najlepiej?

Doskonały nóż do filetowania

Odpowiedni nóż do ryb posłuży niezwykle długo, więc podczas zakupów należałoby zwrócić uwagę na ważne właściwości artykułu. Ostrze noża winno być zrobione z dobrego, jednak również miękkiego produktu. Nierzadko jest to stal czy pozostałe stopy metali. Długość ostrza zależy od tego, czy będzie miało ciąć wielkie, lub małe ryby oraz elementy mięsa. Zazwyczaj starczy takie o długości 15 – 19 cm. Rękojeść noża musi odpowiednio leżeć w ręce oraz nie ślizgać się, choćby jeżeli chwytamy nóż wilgotną ręką. Nierzadko owa część noża zrobiona jest ze specjalnych, miękkich tworzyw syntetycznych czy z zabezpieczanego drzewa, co gwarantuje odpowiednią chwytliwość.

nóż do ryb

Jak dobrać nóż do filetowania mięsa ryb?

Dobierając własne doskonałe noże do filetowania ryb, musisz zwrócić uwagę na parę elementów. Przede wszystkim, taki przyrząd musi być miękki oraz giętki. Jeśli zdecydujesz się na sztywny egzemplarz, przywodzący klasyczne noże kuchenne, nie uda Ci się wyciąć doskonałych elementów bez szwanku na mięsie. Także nóż do filetowania musi odpowiednio leżeć w dłonie. Dostosuj wymiar do własnej dłoni, natomiast również do ryb, jakie najczęściej oprawiasz.