Kostkarka do lodu jako sprzęt przydatny w punktach gastronomicznych i domach prywatnych

kostkarka do lodu

Jednym z najbardziej praktycznych urządzeń gastronomicznych jest kostkarka do lodu, która pozwala na szybkie schładzanie drinków alkoholowych, koktajli owocowych, kaw czy herbat. Stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznych woreczków i pudełek, ponieważ jest znacznie wygodniejsza w eksploatacji. Dodatkowo gwarantuje sporą oszczędność cennego czasu. 

Funkcjonalność idzie w parze z wszechstronnością 

Standardowa kostkarka do lodu nie sprawia absolutnie żadnych problemów w zakresie obsługi. Najpierw podłącza się ją do źródła zasilania, następnie napełnia zbiornik zwykłą wodą z kranu (ewentualnie przefiltrowaną), a na koniec ustawia konkretną opcję robienia kostek (na elektronicznym panelu). Po uruchomieniu urządzenia termostatowy mechanizm automatycznie mrozi ciecz. W rezultacie powstają foremne kawałki lodu, o czym informuje wyraźny sygnał dźwiękowy. Na rynku znajdziemy modele chłodzone zarówno powietrzem, jak i wodą.

Te pierwsze są wyjątkowo mobilne i ekonomiczne w użytkowaniu, natomiast drugie zadziwiają ponadprzeciętną wydajnością, cichą pracą oraz niezależnością od zewnętrznych temperatur (idealny wybór do kiepsko wentylowanych pomieszczeń). Bez względu na wbudowany system, kostkarka do lodu jest sprzętem bardzo uniwersalnym. Przede wszystkim umożliwia ekspresowe schładzanie napojów, co okazuje się prawdziwym wybawieniem w restauracjach, barach, pubach, salach bankietowych, hotelach, firmach cateringowych, a nawet przestrzeniach biurowych czy domowych kuchniach. Generowany przez nią lód ma również zastosowanie przy:

  • serwowaniu przystawek
  • utrzymywaniu niektórych produktów w świeżości (np. owoców morza, ryb)
  • zwiększaniu wilgotności potraw
  • eliminowaniu wgnieceń dywanowych
  • znieczulaniu dolegliwości bólowych
  • napełnianiu wiader stojących przed wejściem do sauny

Parametry, na jakie warto zwrócić uwagę przy zakupie

kostkarka do lodu

Aby kostkarka do lodu z gastropuls.pl dobrze spełniała swoją rolę, musi zaspokajać określone zapotrzebowanie na lód i być dostosowana do danego wnętrza. Wybierając konkretny model, zainteresujmy się zwłaszcza mocą pracy, która ma bezpośredni wpływ na ogólną wydajność. W warunkach domowych wystarczy 150-200 W, a w warunkach gastronomicznych potrzebne jest co najmniej 300-350 W. Należy także koniecznie zweryfikować pojemność głównego zbiornika na wodę – zazwyczaj wynosi ona między 1,8 a 2,5 litra.

Im większa, tym rzadziej urządzenie wymaga uzupełniania. Pozostałe istotne parametry to materiał obudowy (najlepiej wytrzymała stal nierdzewna), wymiary (kompatybilne z dostępnym miejscem), poziom emisji hałasu (poniżej 70 dB) i estetyka wykonania. Oczywiście kostkarka do lodu powinna posiadać szereg udogodnień ułatwiających codzienne użytkowanie. Mowa m.in. o systemie filtracyjnym, regulatorze wielkości kostek czy funkcji ECO.