Jaki nóż kuchenny kupić?

Jednym z najważniejszych narzędzi używanych w profesjonalnych restauracjach na świecie jest nóż szefa kuchni. To dzięki niemu możliwa jest sprawna praca w komfortowych warunkach.

Specjalne noże kuchenne

Inne elementy, do których należą patelnie oraz garnki również są ważne, ale nóż uznaje się jako przedłużenie ręki kucharza. Za specjalne noże kuchenne można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych, ale na sam początek wystarczający będzie taki za 100-200 zł. Dopiero po zdobyciu odpowiedniej wiedzy i doświadczenia można się przesiąść na lepszy model. Niestety na samym początku i tak nie da rady wykorzystać pełnego potencjału. Warto zwrócić uwagę na fakt, że profesjonalni kucharze posiadają własne noże w specjalnych walizkach lub pokrowcach. Są oni już na tyle przyzwyczajeni do swoich noży, że ciężko jest im nagle się przesiąść na coś innego. Należy jednak pamiętać, że o tak drogi sprzęt trzeba również odpowiednio dbać. Lepiej unikać mycia w zmywarce, ponieważ w ten sposób można szybko stępić ostrze. Warto też wziąć pod uwagę jak często wykonujesz prace kuchenne. Czasami może się okazać, że nóż szefa kuchni to za mało i potrzebne będą pozostałe noże. Niektórzy posiadają na tyle duże zdolności manualne, że wszystko są w stanie wykonać jednym nożem. Czasami może się to okazać jednak nieco problematyczne, dlatego jeżeli można korzystać z innych noży to warto z tego skorzystać. Kupując nóż kuchenny wysokiej jakości jest on fabrycznie naostrzony. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że z upływem czasu traci on ostrość i trzeba go koniecznie naostrzyć.

Charakterystyka noży kuchennych

Paradoks jest taki, że najlepsze ostrza są najbardziej kruche, a jednocześnie to one są najbardziej narażone na korozję. Im więcej żelaza zawierają noże kuchenne, tym lepiej można je naostrzyć. Zupełnie odmienne są noże ceramiczne, które są niezwykle twarde, a po fabrycznym ostrzeniu przez bardzo długi czas pozostają ostre. To właśnie od procesu ostrzenia zależy przez jak długo pozostaną ostre. W przeciwieństwie do noży stalowych nie są kruche, ponieważ dodaje się do nich specjalne związki, które zwiększają wytrzymałość. Niestety takich substancji nie dodaje się do najtańszych modeli noży ceramicznych, dlatego one mogą akurat pozostać kruche. Największą zaletą noży ceramicznych jest fakt, że są obojętne chemicznie, a żadne reakcje nie zachodzą podczas krojenia żywności. Inaczej jest w przypadku noży stalowych, które mogą sprawić, że jabłko lub sałata po przekrojeniu zaczyna ciemnieć. Niektóre osoby potrafią nawet wyczuć metaliczny posmak, który jest wyczuwalny w warzywach.