Jaka jest najlepsza frytkownica gastronomiczna?

Frytkownica gastronomiczna

Smażenie na głębokim tłuszczu to niezaprzeczalnie jedna z najczęściej stosowanych metod obróbki żywności, i to nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale i w wielu domach. W tych pierwszych niezaprzeczalnie królują frytkownice gastronomiczne, które służą do przygotowania nie tylko chrupiących frytek, ale również wielu innych dań.

Czym jest frytkownica gastronomiczna?

Frytkownica gastronomiczna jest urządzeniem służącym do frytowania, czyli po prostu obróbki termicznej polegającej na smażeniu na głębokim tłuszczu. Są to urządzenia o szerokim zastosowaniu i bardzo różnorodnej pojemności, przez co można je dostosować pod względem parametrów technicznych do potrzeb nawet największych lokali gastronomicznych. Użytkowanie frytownicy jest szybkie i bardzo wygodne. Warto jednak wybierać urządzenia z wbudowanym termostatem – dzięki temu nie dojdzie do nadmiernego nagrzania się tłuszczu.

Frytkownica gazowa czy elektryczna?

Frytkownice różnią się pomiędzy sobą pod wieloma względami. Jednostek ich różnic jest zasilanie na rynku dostępne są urządzenia zarówno elektryczne jak i gazowe. Każdy z nich ma zarówno swoje wady jak i zalety. Za atuty frytkownic elektrycznych można uznać przede wszystkim niższy koszt zakupu urządzenia oraz łatwą obsługę i montaż. Frytownica gazowa generuje znacznie mniejsze koszty eksploatacyjne, co związane jest przede wszystkim z większymi kosztami, jakie należy ponieść za pobór energii elektrycznej. Oba typy posiadają kosze o zróżnicowanej pojemności, przez co bez większych problemów można je dopasować do potrzeb lokali gastronomicznych, niezależnie od ich wielkości i specyfiki działania