Ergonomiczny nóż do filetowania – jak go prawidłowo użyć?

nóż sushi ryba

Przyrządzenie zdrowych dań rybnych nie jest prostym zadaniem, dlatego też tym bardziej warto postawić na wysokiej klasy noże do filetowania. W dużej mierze to właśnie dzięki ergonomicznym nożom, można nie tylko znacząco skrócić czas na filetowanie ryby, ale również uzyskać lepszy efekt wizualny dań. Z profesjonalnymi nożami doskonale poradzimy sobie nie tylko z suchą, ale również mokrą i śliską rybą.

Jak prawidłowo filetować ryby?

Dla osób początkujących filetowanie ryb, może okazać się dość dużym wyzwaniem. Ogromną rolę odgrywa nie tylko jakość noża, ale również odpowiednie umiejętności i właściwa technika. W pierwszej kolejności należy oczywiście pozbyć się łusek i głowy. Tak przygotowaną rybę należy ułożyć na desce do krojenia. Pierwszy filet należy odciąć prowadząc nóż do filetowania po stronie grzbietowej (w stronę ogona). Po tym zadaniu należy odwrócić rybę na drugą stronę, dzięki czemu będzie można odciąć drugi filet. Ostatnim zadaniem jest usunięcie z filetów ości żebrowych i płetw.

Jak prawidłowo naostrzyć nóż do filetowania?

Niestety nawet najlepszy jakościowo nóż do filetowania po pewnym czasie się stępi, dlatego też niezbędne będzie jego ponowne naostrzenie. Jak powszechnie wiadomo do ostrzenia cienkich ostrzy najlepiej nadają się ostrzałki ceramiczne. Są one o wiele delikatniejsze niż ostrzałki diamentowe. Największym atutem ceramicznych ostrzałek jest również to, że zapewniają one optymalne ścieranie metalu. Podczas ostrzenia skupić należy się na tym, aby zachować jednakowy kąt. Specjaliści zalecają, aby noże do filetowania ostrzyć pod kątem 20 stopni. Osoby, które nie czują się na siłach, aby samodzielnie naostrzyć noże kuchenne, mogą oczywiście skorzystać z pomocy odpowiednich specjalistów. Na rynku jest wiele firm, które specjalizują się w profesjonalnym ostrzeniu noży. Więcej informacji na stronie: https://bokono.pl/pl/c/Noze-do-filetowania-i-trybowania-ryb/295