Dobry blender kielichowy – najważniejsze informacje przy zakupie

blender kielichowy

Blender kielichowy to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni, a przez ostatnie lata, rynek AGD znacząco urósł. Obecnie mamy do wyboru całą game różnych blenderów, z czego każdy posiada zupełnie inne funkcje i parametry. Dlatego powstaje pytanie — jaki wybrać blender i dlaczego akurat ten? Na to trapiące zagadnienie, znajdziesz odpowiedź poniżej.

Blender kielichowy, czyli jaki?

Przede wszystkim trzeba odpowiedź na pytanie, do czego będziemy używali blendera. Na zupełnie inne czynniki zwróci uwagę właściciel lokalu gastronomicznego, aniżeli osoba szukająca blendera kielichowego na użytek własny. Na pewno w obu przypadkach niezbędna jest wiedza, a więc czym właściwie jest blender kielichowy? Najprościej ujmując, jest to urządzenie wielofunkcyjne, które służy do rozdrobnienia produktów na gładką, a nawet płynną masę. Warto naprostować i obalić kilka mitów związanych z funkcjonowaniem oraz przeznaczeniem tego urządzenia. Blender kielichowy z tego sklepu nie jest jedynie od przygotowywania smoothie, dzięki niemu można zrobić ciasto na naleśniki, zupę, krem, mąkę, masło orzechowe, masło roślinne, pesto, a nawet tapenadę. Brzmi zachęcająco, prawda? Ale zanim rozpoczniemy celebrację, musimy się skupić na dokonaniu właściwego zakupu. Jak to zrobić?

Kielich gwarantem jakości

Kluczowym elementem w budowie blendera jest właśnie jego kielich. Na rynku najczęściej produkowane są kielichy plastikowe lub szklane. Oba te materiały nie są idealne i posiadają kilka znaczących wad. Plastik jest niezwykle lekki, a także trwały w przypadku stłuczenia. Minusem natomiast jest pogorszenie smaku potraw i musów, ponieważ słabej jakości plastik może przenikać do jedzenia. Szklany kielich natomiast posiada jedną zasadniczą wadę — jest rachityczny na stłuczenia i upadki. Rzadziej spotykany blender kielichowy, to taki, którego kielich został wykonany z tritanu. Materiał ten jest niezwykle rzadki, ale jego popularność rośnie. Tritan to tworzywo sztuczne, które jest niezwykle trwałe, odporne na temperatury, a także stłuczenie i zadrapania. Dlatego najlepiej wybrać blender kielichowy z tritanu lub szklany, natomiast zdecydowanie unikać plastikowego. Istotna jest także pojemność kielicha, którą należy wybrać pod własne preferencje — optymalna i najczęściej spotykana objętość, to od 1 do 2 litrów.

Najważniejsze parametry i funkcje

blender kielichowy

Priorytetem dla każdego zainteresowanego kupnem blendera, powinna być moc urządzenia. Dobry silnik blendera kielichowego, to gwarancja, że urządzenie się nie przegrzeje. Podczas sprawdzania opisu danego urządzenia, warto zwrócić uwagę na parametry mocy rozruchowej i roboczej. Rozruch to inaczej czas startu danego blendera. Im większa moc, tym szybciej ostrza zaczną ciąć. Natomiast moc robocza jest istotna, jeżeli chcemy, żeby blender kielichowy bez problemów przygotował masło orzechowe lub humus. Kolejne istotne aspekty to.:

  • Ostrza — blendery wyposażone są w specjalne noże, od których zależy jakość miksowania. Ostrza mogą być gładkie, chropowate, ząbkowane lub szlifowane laserowo. Priorytetem jest materiał, z którego zostały wykonane. Blender kielichowy o dużej mocy, potrzebuje noży z materiału nierdzewnego.
  • Zabezpieczenia — częstą dysfunkcją w przypadku blenderów słabszej jakości, jest przegrzewanie, co uniemożliwia dalszą pracę. Dlatego warto, żeby dany blender był wyposażony w czujnik termiczny, czujnik przeciążeniowy, a także czujnik nieprawidłowego montażu. 
  • Kształt kielicha — warto przyjrzeć się kielichowy, ponieważ może on posiadać zastosowanie bidonu lub pojemnika na wynos — zazwyczaj funkcja ta występuje w przypadku blenderów turystycznych.
  • Tamper — jest to dodatkowa opcja, która pozwala na skierowanie produktów w stronę ostrza, tak żeby nic nie dostało się pod powierzchnię noży.
  • Regulacja obrotów — istotny element wyposażenia blendera kielichowego, który pozwoli na dopasowanie ilości obrotów pod pożądaną teksturę.
  • Funkcja próżni – opcja ta jest jeszcze nowością na rynku, ale pojawiają się już pierwsi sympatycy tego rozwiązania i nic dziwnego. Funkcja ta pozwala na blendowanie produktów w próżni, dzięki czemu zachowywane są witaminy, antyoksydanty, a także wartości odżywcze.

Podsumowanie 

Rekapitulując wszystkie powyższe funkcje blendera kielichowego, na pewno należy dokładnie przejrzeć ofertę danego sklepu i zapoznać się z możliwościami danego blendera. Warto mieć na uwadze, żeby wybrać blender pod swoje preferencje. Jeżeli spełniliśmy wszystkie powyższe elementy, powinniśmy rozpocząć łowy.