Profesjonalny kocioł warzelny doskonale sprawdzi się nie tylko w dużej kuchni, ale również w renomowanych restauracjach. Urządzenia tego typu najczęściej wykorzystuje się do podgrzewania i gotowania płynnego produktu. Kocioł jest niezbędnym wyposażeniem przede wszystkim w tych lokalach gastronomicznych, w których wydawane są zupy. Kotły zaprojektowane są w taki sposób, aby szybko i tanio przygotować dużą liczbę porcji.
Czym wyróżnia się porządny kocioł warzelny?
Najlepsze kotły warzelne wyposażone są w niezawodne komory grzewcze z podwójnymi warstwami, dzięki którym można zniwelować przypalanie produktów. Jest to idealny wybór dla osób, które w pierwszej kolejności stawiają na grzanie pośrednie. Najlepszym wyborem są kotły wykonane ze stali nierdzewnej, które charakteryzują się dużą odpornością na korozję i działanie kwasów. Jest to materiał bardzo łatwy w utrzymaniu czystości, a higiena w lokalu gastronomicznym odgrywa ważną rolę. Jeżeli chodzi o samą dennicę kotła, to ona także powinna być wykonana z polerowanej stali nierdzewnej. Ogromną rolę odgrywa również płyta górna, która przez większość producentów produkowana jest ze stali kwasoodpornej.
O czym należy pamiętać?
Gastronomiczne kotły warzelne koniecznie muszą posiadać niezawodny manometr, dzięki któremu możliwe jest kontrolowanie ciśnienia w urządzeniu. Ogromną rolę jeżeli chodzi o kwestie bezpieczeństwa odgrywają specjalne zawory bezpieczeństwa. Nie można zapominać także o zaworze odpowietrzającym, dzięki któremu z kolei możliwe jest odpowietrzanie i likwidowanie podciśnienia w kotle. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, że gastronomiczne kotły warzelne mogą naprawdę sporo ważyć, dlatego też koniecznie muszą być one usytuowane na stabilnych nogach nierdzewnych. Z praktycznego punktu widzenia najlepszym wyborem są kotły z regulowanymi nogami.