Basen gastronomiczny i jego wybór

basen gastronomiczny ze sklepu Gastroplus

Niemal w każdym lokalu gastronomicznym jednym z elementów wyposażenia kuchni jest basen gastronomiczny. Odpowiednio dobrany znacząco ułatwia utrzymanie czystości, a przede wszystkim może służyć długi czas. Właściwie wybrane powinny posiadać odpowiednie atesty, dopuszczające ich do użytku w tego typu miejscach.

Jak wybierać basen gastronomiczny?

Basen gastronomiczny często bywa nazywany również zlewem głębokim. Wykonuje się je ze stali nierdzewnej, dzięki czemu spełniają one wysokie wymagania stawiane sprzętom stosowanym w tego typu lokalach. Nie tylko są odporne na wiele substancji czy uszkodzenia, ale również łatwo je można wyczyścić czy też zdezynfekować. Obecnie bowiem to właśnie meble ze stali nierdzewnej stanowią większość stosowanych w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Oczywiście dobór odpowiednich basenów, jak chodzi o ich wielkości powinien być podyktowany nie tylko potrzebami danego lokalu, ale również często również możliwościami lokalowymi. Jedno jest pewne – każdy lokal gastronomiczny powinien być wyposażony w odpowiednio dobrany basen, co sprawia że praca przebiega znacznie szybciej.

Basen a zlew – czy się różnią?

Basen gastronomiczny wprawdzie spełnia funkcję taką jak zlew, jednak oba te sprzęty różnią się od siebie przede wszystkim wymiarem (jak wygląda taki basen można zobaczyć na https://www.gastropuls.pl/baseny-gastronomiczne). O ile zlew zazwyczaj ma wymiar 40 x 40 cm, to baseny gastronomiczne są o wiele większe. Często przede wszystkim są znacznie dłuższe, a także najczęściej znacznie głębsze. Baseny przede wszystkim wykorzystuje się do mycia sprzętów kuchennych dużych rozmiarów, które właśnie ze względu na swoje wymiary nie mogą być umieszczone w zmywarkach. Takie wymiary sprawiają, że bez problemu można szybko umyć sprzęty, a ponadto nie walają się ubrudzone po całej kuchni. Obecnie baseny gastronomiczne bez problemu można znaleźć w ofercie niemalże każdej firmy, która oferuje odpowiednie wyposażenie lokali gastronomicznych. Niektóre również umożliwiają wykonanie basenu w wymiarach żądanych przez klienta, by jak najlepiej dopasować go do wyposażenia kuchni jej wymiarów. Ponadto mogą one posiadać więcej niż jedną komorę, jeśli klient uzna to za korzystne dla swojej działalności.

Ile kosztuje basen gastronomiczny?

Obecnie ceny basenów gastronomicznych stają się dla zainteresowanych ich zakupem klientów coraz bardziej atrakcyjne. Niektóre modele można kupić już od kwoty około tysiąca złotych. Z pewnością dla zainteresowanych wyposażeniem lokalu gastronomicznego klientów to doskonała wiadomość, ponieważ dzięki temu wyposażenie całego lokalu będzie kosztować znacznie mniej.